Είτε μετακομίζετε, επειδή θέλετε να απογαλακτιστείτε από τους γονείς σας επιτέλους είτε γιατί θα σπουδάσετε σε κάποια άλλη πόλη, το να ζεις μόνος σου έχει μάλλον υψηλό κόστος. Και μιας και το ενοίκιο και οι λογαριασμοί θα καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων σας, δε θα ήταν κακή ιδέα να τα μοιραστείτε.
Το να μετακομίσεις σ’ ένα σπίτι με συγκάτοικο είναι μία μάλλον καλή λύση. Θα σας επιτρέψει να μειώσετε τα έξοδά σας στο μισό, αλλά θα πρέπει να βρείτε κάποιον, με τον οποίο θα… ταιριάζουν τα χνώτα σας. Το ιδανικό σενάριο είναι να συγκατοικήσετε με έναν φίλο σας ή κάποιον συγγενή ή φίλο, όμως αυτό δεν είναι πάντοτε δυνατό. Συχνά, η μοναδική σας επιλογή είναι να συγκατοικήσετε με κάποιον ξένο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο ξένος αυτός είναι ένα αξιόπιστο και συνεννοήσιμο άτομο.
Παρακάτω μερικές πρώτες συμβουλές για τη συγκατοίκηση, που θα σας βοηθήσει να βρείτε το σωστό πρόσωπο και θα σας εξασφαλίσουν μία ομαλή και ασφαλή εμπειρία συμβίωσης.
Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν μετακομίσετε σε σπίτι με συγκάτοικο
Το να έχεις συγκάτοικο έχει τα πάνω και τα κάτω του – μπορείτε να εξοικονομείτε χρήματα στο ενοίκιο και τους λογαριασμούς σας, αλλά θα πρέπει να κάνετε συμβιβασμούς και να συμμορφωθείτε με συγκεκριμένους κανόνες. Δε θα είστε μεν ποτέ μόνοι, αλλά θα έχετε λιγότερο προσωπικό χώρο και ιδιωτικότητα. Μπορεί να είναι ωραίο να μένεις με φίλους, αλλά ακόμη και σ’ αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να αποκαλυφθεί ότι οι φίλοι έχουν συνήθειες που σας ενοχλούν και σας εκνευρίζουν. Και οι προκλήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες όταν ο συγκάτοικος είναι τυχαίος και δεν μπορείς εύκολα να τον εμπιστευθείς.
Έτσι, πριν αποφασίσετε να μοιραστείτε τον χώρο σας με κάποιον άλλον, ειδικά αν αυτός είναι άγνωστος, θα πρέπει να έχετε πληροφορηθεί τα εξής:
1. Οι καλοί φίλοι μπορεί να μην είναι οι ιδανικοί συγκάτοικοι
Όταν ζεις μ’ ένα φίλο, δε μοιράζεσαι απλά τα έξοδα, αλλά έχεις ανά πάσα στιγμή και βοήθεια και υποστήριξη. Απολαμβάνεις την παρέα και εμπιστεύεσαι και υπολογίζεις τον άλλο. Ωστόσο, μία τέτοια συγκατοίκιση μπορεί να οδηγήσει σε περίεργες καταστάσεις ή και σοβαρά προβλήματα, που μπορεί εν τέλει να πλήξουν και αυτήν ακόμη τη φιλία σας.
2. Ένας συγκάτοικος δεν είναι απαραίτητο να είναι φίλος
Ο νέος σας συγκάτοικος μπορεί να είναι καλός και υπεύθυνος άνθρωπος. Μπορεί να συμφωνείτε σε όλα όσα αφορούν τη συγκατοίκησή σας – οικονομικά, κανόνες κλπ. Μπορεί όμως και να μη γίνετε ποτέ φίλοι – να μη σας αρέσουν τα ίδια πράγματα, να μην έχετε κοινά ενδιαφέροντα και μη θέλετε να ανοιχτείτε ο ένας στον άλλον. Ίσως ένας από τους δύο να μην ψάχνει καν για φίλους και να θέλει απλά να μοιράζετε τα έξοδα.
3. Ένας έλεγχος είναι απαραίτητος
Αν μετακομίζετε σε σπίτι με συγκάτοικο πρέπει να είστε σίγουροι ότι έχετε να κάνετε με ένα αξιόπιστο άτομο που δεν έχει προβλήματα με το νόμο. Δε θα ήταν υπερβολή να ζητήστε ένα πιστοποιητικό ποινικού μητρώου ή και φορολογική δήλωση. Οι συστάσεις επίσης – από τον εργοδότη, τον καθηγητή ή κάποιο πρόσωπο κύρους – δεν θα ήταν άσχημες.
4. Έγγραφη συμφωνία
Ένα ιδιωτικό συμφωνητικό ή έστω και μία πρόχειρη καταγραφή των σημείων της συμφωνίας σας και των κανόνων συγκατοίκησής σας, δε θα ήταν κακή ιδέα. Θα έθετε τον καθένα εξ’ αρχής προ των ευθυνών του και θα προελάμβανε πιθανές παρξηγήσεις και παρανοήσεις. Θα ήταν επίσης, ένα χρήσιμο εργαλείο σε περιπτώσεις διαφωνίας.
5. Μισθωτήριο και νομική ευθύνη
Προσοχή στο μισθωτήριο συμβόλαιο – Σε κάποιες περιπτώσεις, στο μισθωτήριο συμβόλαιο αναγράφονται τα ονόματα όλων των συγκατοίκων, ενώ σε κάποιες άλλες μόνον του ενός εξ’ αυτών. Αυτός έχει και την νομική ευθύνη έναντι του ιδιοκτήτη του ακινήτου.
Αν λοιπόν είστε έτοιμοι να προχωρήσετε σε μία τέτοια απόφαση, καλό θα ήταν να λάβετε υπ’ όψιν σας όλα τα παραπάνω και να προχωρήσετε σε μία σωστή επιλογή του ατόμου, με το οποίο θα μοιραστείτε το χώρο, τα έξοδα, αλλά και την ίδια τη ζωή σας.